Oxrygg med rosmarindoftande rödvinssås och ungsbakad vitlök

Portioner

4

Tid

Totalt ca 50 min

Svårighetsgrad

Medel/svår

Ingredienser

1-2 förpackningar Aviko potatisbakelser
500 g ryggbiff i hel bit (går bra att byta till rostbiff, entrecote, oxfilé eller lammfilé)
 
Ugnsbakad vitlök:
4 vitlökar
1 paket grovt salt
2 msk olivolja
1 msk vitt vin
1 kvist färsk timjan
 
Såsen:
2 schalottenlökar
2 msk smör
50 g tärnat sidfläsk eller bacon
1/2 tsk färsk hackad rosmarin
5 dl rött vin
2 msk oxfond
5 dl vatten
1 tsk rödvinsvinäger
2 tsk maizenamjöl (majsstärkelse)
 
salt och svartpeppar
 
1 knippe färsk grön sparris

Beskrivning

Börja med att ugnsbaka vitlöken:
Skär först av topparna på vitlökarna så att man ser alla klyftor.
Täck därefter botten på en ugnsfast form med grovt salt och placera vitlökarna så de står stadigt i saltet. Droppa över olivolja och eventuellt vin på varje lök. Salta försiktigt och strö över lite timjan. Baka i ugnen i 200°C i ca 20-40 min, beroende på storleken. När det vita i klyftorna börjar resa sig är vitlökarna klara. Placera de frysta potatisbakelserna i en ugnsfast form och grädda dem i ugnen, samtidigt som vitlöken, i ca 25 min. Gör sedan såsen. Börja med att skiva och bryna löken i 1 msk smör på medelstark värme.

Tillsätt sedan sidfläsket och färsk rosmarin. Fortsätt fräsa i ett par minuter.
Häll i vinet och koka ner till ca 2 dl återstår. Tillsätt fond, vatten och vinäger. Låt koka ytterligare till ca 4 dl återstår. Sila såsen så den blir slät och red till önskad konsistens med lite maizena utrört i vatten. Innan servering vispa ner 1 msk smör i såsen. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar. Putsa därefter ryggbiffen väl och dela den på mitten till två tjocka biffar. Gnid in köttet med salt och grovmalen svartpeppar och bryn i stekpanna ca 2 min på var sida, till en innertemperatur på ca 55°C. Låt köttet vila på skärbrädan i ca 5 min innan du skär upp i sneda fina skivor.
Under tiden köttet vilar tillagas sparrisen. Skär av den nedersta biten på sparrisstjälken, ca 1 cm. Stek i stek- eller grillpanna i ca 2 min på varje sida, pensla med lite smör eller olivolja. Servera det uppskurna köttet direkt på skärbrädan tillsammans med såsen, vitlökarna och sparrisen.

Relaterade produkter