Mustig lammgryta med potatisbakelser

Portioner

4

Tid

ca 2-2,5 timmar

Svårighetsgrad

Medel

Ingredienser


4-6 Aviko-potatisbakelser 

600-700 g grytbitar av lamm
2 msk olivolja
1 l lammfond eller buljong
2 rödlökar, skivade
300 ml rött vin
2 kvistar rosmarin
1-2 msk maizenamjöl till redning
7 färska fikon (klyftor och stjälken tas bort)
100 ml klar honung

Beskrivning


Värm ugnen till 150°C. Bryn grytbitarna i olivolja i en varm stekpanna. Ta hälften av köttet åt gången, så att du får en fin stekyta. Lägg över grytbitarna i en ugnsfast form, gärna med lock. Bryn lökarna försiktigt i samma stekpanna. Tillsätt lite vatten i slutet och låt puttra någon minut. Häll lök och spad över grytbitarna.

Tillsätt vin, fond (eller buljong) och rosmarin i ugnsformen med lammet. Täck detta med lock eller aluminiumfolie och tillaga i ugnen i ungefär två timmar eller tills lammet är mört och mjukt. Ta ut ur ugnen,  lyft ur köttbitarna och lägg dem på en tallrik. Red av lammskyn med maizena till önskad konsistens på såsen. Vänd ner lammköttet i såsen försiktigt. Håll varmt, låt vila och dra i såsen under lock på spisen.

Höj ugnsvärmen till 220°C och grädda potatisbakelserna i 20 minuter.

Lägg fikonen i en ugnsfast skål och ringla på honung. Baka i ugnen i ca 5 minuter eller tills de är mjuka. Lägg över fikonen i formen med lammet och servera med Aviko potatisbakelser och säsongens grönsaker.

Smaklig spis.

Relaterade produkter