AVIKO POMMES Va
Aviko Duchesse Va (1)
 • Avikos Lilla Pommes Skola Super Crunch
  Så tillagar du pommes frites
  I ugn, fritös eller airfryer

Avikos lilla pommes-skola

Steg ett för att få till en riktigt god pommes är att köpa pommes frites av hög kvalitet. Våra pommes frites görs på särskilt utvalda potatissorter och har en coating som ger dem fantastisk krispighet. På baksidan av Avikos förpackningar finns alltid en tillagningsanvisning, men tillagningstiden kan variera. Dina pommes frites är klara när de fått en fin gyllenbrun färg. 

Tänk på att alltid salta dina pommes frites precis före servering, i annat fall kan de faktiskt bli mindre krispiga. Salt drar nämligen vätska ur livsmedel. Oavsett tillagningssätt - var noga med temperaturen och att tillaga helt frysta pommes frites.​

Tillagning i ugn

 • Värm ugnen till 220°C.
 • Häll frysta pommes frites på en plåt med bakplåtspapper.
 • Tillaga mitt i ugnen i ca 15-25 minuter (beroende på produkt och tjocklek) tills de fått en gyllenbrun färg.
 • Rör om försiktigt efter halva tiden. 

Önskar du resultat med så lite fett som möjligt så är ugnen att föredra. ​

Tillagning i airfryer

I airfryer får du en extra krispig pommes, men fortfarande med minimalt extra fett. Airfryern friterar med het, snabbcirkulerande luft istället för olja och sköter sig själv under tillagningen.

Tillagning i fritös

 • Värm olja till 175°C.
 • Fritera frysta pommes frites i 3-5 minuter, tills de fått en fin gyllenbrun färg.
 • Skaka korgen under friteringen, så att dina pommes frites inte klibbar ihop.

Det är så här pommes tillagas på restaurang. Var noga med att inte överfylla korgen, eftersom temperaturen på oljan då sänks. Läs gärna mer nedan.

Tips när du friterar pommes frites

Tips när du friterar

 • Fyll och skaka korgen med pommes utanför fritösen, så att eventuella småbitar och is inte faller ner i den heta oljan.
 • Efter fritering, låt oljan droppa av en stund, skaka därefter korgen. 
 • Salta aldrig över fritösen.
 • Följ de säkerhetsföreskrifter som finns.

Vilken olja är bäst?

Använd en neutral olja, till exempel rapsolja, som är värmetålig och prisvärd. Det finns också speciella friteringsoljor som minimerar doften vid fritering. Välj bort kallpressade oljor, då de ger smak och oönskad doft vid fritering. 

Olja tar inte smak av pommes frites, därför kan man använda oljan flera gånger, men den ska filtreras efter användning.

Dubbelfritering?

För att få riktigt krispiga pommes väljer en del att dubbelfritera. Men Avikos pommes frites kräver ingen dubbelfritering eftersom de redan har en unik coating och är förfriterade.

Coatingen (paneringen) bidrar till extra krisp oavsett om du väljer att tillaga Super Crunch pommes frites i ugn, fritös eller airfryer.

Smakkombos till pommes frites

På restaurang kan du få himmelska pommes frites med parmesan och annan god ost. Det är enkelt att göra hemma: när pommesen ska serveras, riv parmesan över och rör om lite lätt. Till det passar det utmärkt med en god tryffeldipp, som du enkelt blandar till med majonnäs och en klick tryffeltapenade.

Loaded Fries - Dirty Fries

Krispiga pommes frites toppade med godsaker efter önskemål - matig comfort food, helt enkelt. Dirty food-trenden, som egentligen innebär att ta vara på rester, innebär ju att man kan toppa sina pommes med det man tycker är gott och har hemma. 
Loaded Fries Vietnamese Style »