Tillbaka Skriv ut sidan
Dela på Facebook

Kycklingfilé med potatisbakelser och italiensk pikant sås

Portioner

4

Tid

Totalt ca 25-30 min

Svårighetsgrad

Medel

Ingredienser

1-2 förpackningar Aviko potatisbakelser
500 g kycklingbröstfilé (går bra att byta till fläsk- eller lammfilé)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
4 tomater
1,5 dl vatten
2 msk kyckling- eller oxfond
1 liten hackad sardell
2 tsk kapris
1 tsk basilika, färsk eller fryst
1 tsk socker
1-2 tsk maizenamjöl (majsstärkelse)
1 msk smör
salt och svartpeppar

Beskrivning

Värm ugnen till 220°C och sätt in potatisbakelserna. Bryn kycklingfiléerna i en stekpanna på hög värme tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Lägg sedan filéerna i en ugnsfast form och låt eftersteka i ugnen, tillsammans med potatisbakelserna, tills innertemperaturen på fléerna är 70°C.

Gör nu såsen: finhacka först lök och vitlök och fräs i en kastrull med olivolja. Skala och hacka sedan tomaterna. Tillsätt tomater, vatten, fond och sardellen i kastrullen. Koka upp och mixa med en mixer. Sila därefter såsen och häll tillbaka den i grytan och koka upp. Tillsätt kapris och basilika och red såsen till önskad konsistens med maizenamjöl utblandat i lite vatten. Rör sedan ner smörklicken och smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med smörfrästa rotfruktsprimörer och sockerärtor.